Events

Laden Evenementen

Evenement Navigation

  • Dit evenement is voorbij.

Orgelexcursie Brabantse Orgelfederatie

06/04/2019 om 11:00 - 12:00

Welkom bij de orgelexcursie op zaterdag 6 april a.s. naar Willemstad en Klundert

 

Ieder jaar belegt de Brabantse Orgelfederatie in samenwerking met De Orgelvriend en de KVOK kring Noord-Brabant een tweetal excursies naar bekende en minder bekende orgels in de provincie. Op zaterdag 6 april a.s. wordt de traditionele voorjaarsexcursie belegd naar de vestingsteden Willemstad en Klundert. Een vijftal orgels wordt gepresenteerd door vakorganisten. Indien u deelneemt aan de excursie ontvangt u ook twee recent opgenomen cd’s waarop deze orgels te beluisteren zijn.

 

De excursie start ’s ochtends om 10.00 uur in Willemstad in de fraaie achthoekige Koepelkerk. Deze kerk werd ooit gebouwd werd met subsidie van Prins Maurits. Een prachtig Van Leeuwen-orgel siert sinds 1952 deze kerk. Het orgel wordt toegelicht door Gijs van Spankeren en gepresenteerd door Henk Kooiker. Vervolgens wordt vertrokken naar Klundert, waar eerst de Gereformeerde Kerk bezocht wordt (11.45 uur) met zijn bescheiden maar fraaie Van Dam-orgel uit 1891. Presentatie en bespeling door Gerben Mourik. ’s Middags om 13.30 uur wordt de Hervormde Kerk bezocht. Hier treffen we een indrukwekkend Flentrop-orgel uit 1958 dat eveneens door Gerben Mourik bespeeld wordt. Hij was hier eerder gedurende zes jaar organist.

Vervolgens wordt De Stad Klundert bezocht (14.45 uur). In deze voormalige Joannes Baptistkerk treffen we twee orgels. Het Marcussen-orgel uit 1965, destijds geplaatst in de Sint-Stephanuskerk te Moerdijk, vindt hier sinds 2013 zijn bestemming. Eind 2017 werd in De Stad Klundert een tweede orgel geplaatst, een Vermeulen-orgel uit 1950, dat eerder dienst deed in Bergen op Zoom en ’s-Hertogenbosch. Het slotconcert van deze orgelexcursie wordt hier gegeven door de huisorganist en artistiek leider van De Stad Klundert, Gerben Mourik.

Tijdens de excursie worden zowel een portret-cd (van het Marcussen-orgel) als een excursie-cd (met klanken van de andere vier orgels) gepresenteerd. Op de cd’s is het spel te horen van Henk Kooiker en Gerben Mourik.

U wordt van harte uitgenodigd aan deze orgelexcursie deel te nemen. Bij aanvang van de excursie ontvangt u een programmaboekje. De excursiebijdrage (inclusief de beide cd’s) is € 25,- per persoon, bij aanvang van de excursie te voldoen.

Aanmelden – onder vermelding van uw gegevens incl. adres en aantal deelnemers – per mail aan excursie@brabantorgel.nl.

Gegevens

Datum:
06/04/2019
Tijd:
11:00 - 12:00
Evenement Categorie:

Locatie

Koepelkerk
Kerkring 19
Willemstad, Nederland