
Dat is wel een uitspraak zeg: ‘de hersenen snappen er niks van’! Sinds de oudheid is het denkvermogen van de hersenen toch dé motor achter ingrijpende verbeteringen?
Kijk naar de uitvinding van het wiel, het vuur, van het schrift, van papier, het buskruit, het geld, de rechtspraak en de rechten van de mens bijvoorbeeld.
Ook de kennis van de banen van planeten, het menselijk lichaam, de ontwikkeling van medicijnen, de evolutietheorie, kunstmatige intelligentie: alles te danken aan de kracht van onze hersenen. Wat zouden de hersenen dan niet begrijpen? Wij vallen als mens toch gewoon samen met ons brein? Punt uit!
Maar naast die rationele en technologische voortgang door de tijd, blijft één hardnekkig besef overeind, namelijk dat er meer is dan alleen het waarneembare en het tastbare.
Plato meent dat onze zichtbare werkelijkheid slechts schimmen zijn van een hogere werkelijkheid. Blaise Pascal zegt: ‘Het hart heeft redenen, die de rede niet kent’ en Shakespeare schrijft ‘ Er is meer tussen hemel en aarde dan wij vermoeden, …, of kunnen dromen”.
Deze denkkanjers wijzen op een andere manier om dingen te beleven en te doorgronden: het aanvoelen, het vermoeden en de intuïtie. Zowat de grootste van alle filosofen Immanuel Kant- schrijft: ‘het zijn gevoel en verbeelding, die het verstand en de wil leiden’.
Niet iedereen beschikt in dezelfde mate over dit ‘gevoels-talent’. Maar een gevoelsmens heeft op spiritueel en empathisch terrein waarschijnlijk een scherpere, snellere en diepere geest dan een verstandsmens.
Hoe mooi zou het zijn het als het leven meer voorstelt dan de materiële dingen om ons heen. Voor gevoelsmensen is dat een zekerheid, geen vraag. Tegelijkertijd is dat hogere nauwelijks in woorden te vangen en komt snel in de knel als je het rationeel bevraagd.
Onze binnenwereld, daar hebben we het maar heel weinig over. Gek eigenlijk, want we bestaan uit gevoelens en denkflarden, stemmingen en geraaktheden.
We leven ons leven van binnenuit. Door de beleving van kunst, religie en soms filosofie kan de diepste intuïtie vorm en richting krijgen.
En inderdaad: daar snappen de hersenen soms helemaal niets van.
Poster ontwerp: Dicky Wijland
Stem: Leen Blok
Audio techniek: Sietse Maat