Altijd met anderen samen.
Eén van de belangrijkste dingen die over de christelijke gemeente gezegd kunnen worden is, dat zij een familie vormt. We zijn elkaars broers en zussen in Christus. In de eerste plaats is dat een geschenk: we zijn door Christus aan elkaar gegeven. In de tweede plaats moet die onderlinge band ook steeds opnieuw blijken: we zijn aan elkaar toevertrouwd om ons ook daadwerkelijk aan elkaar te geven. Het vraagt ook wat van je als je familie bent van elkaar. Zo staat in de familie die de christelijke gemeenschap vormt de onderlinge liefde centraal. In de bijbel is daar een woord voor gebruikt dat we in buitenbijbelse teksten uit die tijd niet terugvinden, althans, niet in de overdrachtelijke betekenis. Ik bedoel het Griekse woord philadelphia, dat letterlijk broederliefde betekent, maar dat we uiteraard ruimer moeten verstaan als – zoals Pieter Oussoren in de Naardense bijbel vertaalt – broeder- en zusterlijke liefde. Deze liefde is de vrucht van de liefde van God in Christus. Zoals Jezus, onze oudste broer, ons liefheeft, zo moeten we ook elkaar liefhebben. We hebben elkaar lief vanuit het besef dat we zelf liefde nodig hebben en ook ontvangen hebben, van God. Daarom is de gemeente wezenlijk een liefdesgemeenschap. Het onderlinge pastoraat – herder zijn voor elkaar als dat nodig is – is daar het zichtbare teken van; zou dat in ieder geval moéten zijn.
In bijzondere zin zijn wij als voorgangers (vanaf 1 januari 2021 is de vacature kerkelijk werker ingevuld) tot het pastoraat geroepen, samen met de ambtsdragers en de wijkteamleden. Maar iedereen voelt wel aan dat het pastoraat een zaak is die door heel de gemeente gedragen moet worden. Hoe zou het ook anders, als we broers en zussen van elkaar zijn?
Tot slot enkele praktische opmerkingen. De nieuwe kerkelijk werker (vanaf 1 januari 2021) en ik hebben als voorgangers elk onze eigen verschillende wijken. Datzelfde geldt ook voor de ouderlingen en wijkteamleden. In de wijkindeling die u hieronder aantreft, ziet u wie welke wijk heeft. Schroom niet om een beroep op ons te doen. U kunt mij altijd bellen. U kunt ook uw wijkouderling benaderen, die – indien gewenst – contact met ons opneemt.
Met een broederlijke groet,
ds. W. van Laar. zien wij naar elkaar om, zoals Hij naar ons omziet.
Samenstelling van het pastorale team
Het pastorale team van de PG Willemstad bestaat uit: 1 predikant, een kerkelijk werker en 4 ouderlingen, een aantal wijkteamleden en 2 pastorale ondersteuners.
Vacant (wordt 1-1-2021 ingevuld)
Anja van den Hil
Lianne Knook
Cora Wessels
Cora Baan
Pastoraal werker (vacature)
Pastorale ondersteuners
Pastorale ondersteuners maken geen deel uit van de kerkenraad, maar ze zetten zich in voor het pastoraat. Meestal hebben zij in het verleden de rol van ouderling vervuld.
Bezoekteam of wijkteam
Het bezoekteam zoekt gemeenteleden op en signaleert wat er leeft, zoals bijvoorbeeld bij ziekte, eenzaamheid, zorgvragen en kleine hand- en spandiensten. Verschillende soorten bezoek die hieronder vallen zijn; het verwelkomen van nieuwe leden, het bezoeken van ouders bij wie een kind is geboren, verjaardagsbezoeken bij 80 plussers en het bezoeken van jubilarissen. Bezoekers vormen de ogen en oren van onze gemeente en nemen contact op met de coördinerende ouderling als een andere taak verlangd wordt. Na een bezoek vindt terugkoppeling plaats met een ouderling.